3.11.2012 г.

"ПОЗИВ" на Централното управление на СБРЗ






(30 май 1925 г.)


Живеейки в епоха на верига от нещастия, които се трупат върху плещите на българския народ и безмилостно разпъват родината на кръст, доживели да бъдем свидетели на една кървава трагедия (бел. - атентатът в църквата "Св. Неделя" от 16 април 1925 г.), чийто спомен навеки болезнено ще свива българското сърце, ний отправяме нашия зов да бъде чут и разбран от всеки, който чувствува, че не бива да се държи като чужденец, когато моментите налагат самопожертвование и високо национално съзнание, за преустройството и благоденствието на България.

Падението, което пусна дълбоки корени всред народа, е резултат на ред фактори, които всеки без колебание може да ги посочи. Историята е жив пример, за да избегнем по-подробно описание на безконечните фатални грешки, вършени все в по-голям и по-голям размер.

Особено след световната война с нейните дълги години на тревоги и слава, с нейните скъпи жертви за племето, оставящи неизличима следа в сърцето на България, ние прекарваме неизбежните сътресения в нашия обществен, стопански и политически живот.

Всичко това така осезателно се чувствува днес, когато предишните добродетели на българина бидоха заместени и проядени от бацила на небрежността, от апатия, от раболепието пред чужденците, от ненавистта, подлостта към ближния, издигане предателството в култ, търгуване с отечествените интереси, мръсната партизанщина-всичко една нескончаемост от лоши прояви, които идат да потвърдят, че моралните устои у народа са на сериозно изпитание.

От друга страна, като резултат и последствие от това се подготви почвата и даде подтикът на оная червена продажна сган, която, скрита зад рамките на някакви си "обществени хуманитарни учения", проповядващи наляво и надясно свобода, равенство и братство, за срам и позор на цивилизацията от XX век извърши нечувани варварства и неокачествими злодеяния, които ужасяват и къпят човечеството в кърви и сълзи.

Българино!

Ще позволиш ли отечеството ти, покрито със слава, надарено с всички земни богатства и заложби за сигурен напредък, да стане като Русия, едно поле покрито с мъртъвци? Ще позволиш ли демонската ръка на платените московски оръдия да руши духовната връзка, създадена от векове между майката родина и нейните синове?

Не. Границата на търпението мина, горчивата чаша е изпита до дъно. Борбата срещу всички неизбежни, може би необходими злини, породени след войната, е подета вече от нас.

Издигайки факела на едно обществено движение, отговарящо на повика на реалните нужди на народа ни и имащо за религия висшето благо на отечеството, ние ясно и категорично заставаме на страната на нацията, за да я отбраняваме непоколебимо срещу всички злини, откъдето и да идат те.

Музей от "добри" и "безсмъртни" принципи не ще правим, те нека останат като мъртви формули, за да напомнят в историята фалита на онзи, който създал и писал.

В тази борба "Българска родна защита" поема поста на страж за нашето племе, за да бди във всички посоки на нашия стопански и политически живот. Като цени индивидуалните способности, родени всред всички класи, ще защищава справедливостта и човещината, отдавайки всекиму заслуженото.

Влагайки всички сили за създаване у народните маси съзнание за действителността, ние искаме, щото техният труд в индустрията, търговията и земеделието да се направлява от стремежа за общо сътрудничество, а не от завистта и злобата, които пакостят на родния ни морален и стопански напредък.

Ние искаме всички добри синове да бъдат далеч от опасното дребно партизанствуване, далеч от надхитряванията, далеч от демагогията и далеч от обществената развала.

Дълг, дисциплина, самопожертвувание, съединение на правата с длъжностите, труд, мир и любов към родината-ето нашите задачи и нашите цели.

В стремлението си да затвърдим здраво гражданската дисциплина, зачитането на реда и законите, ние непоколебимо ще спазваме предначертания път.

Щастливи, че в тези тежки дни ще можем да изпълним един дълг към родината, ний вярваме в пълната подкрепа на българския народ и извикваме:

Да живее България! Да живее и крепне "Българска родна защита"!

От Централното управление на съюза


(в. "Родна защита". год. I, № 8, 30 май 1925 г.)


Няма коментари:

Публикуване на коментар