28.07.2011 г.

ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА СБРЗ





"След страшната катастрофа, която ни сполетя в последната война, духът бе отпаднал, патриотичното чувство – разколебано, и надеждата за по-светло бъдеще почти изчезнала. Скоро обаче народът се опомни и духът се повдигна. Днес вече в България се надигна силна патриотическа вълна, която обхваща всички обществени слоеве и прониква дори в последната селска колиба. Интелигенцията, която до неотдавна бе в плен в ръцете на безотечественици, бързо се отърва от техните утопии и с ускорен темп вървъ надясно, като с гордост се нарежда до трицветното знаме, за да служи на своята татковина с девиза: "България над всичко".

Съюзът „Българска родна защита“ е безпартийна, патриотична и чисто българска организация с девиза: "България над всичко". Неговата цел е да сплоти всички младежи, които чувстват нужда да се наредят под трицветното знаме, за да служат на своята татковина. Той ще ратува за патриотическото и национално възпитание на учащата се младеж и за култивиране на гражданските добродетели: ред, дисциплина, почит към закона и готовност да се жертва личното благо за благото на народа и Отечеството. 

Ще се води легална борба против безотечествениците; ще се бори против корупцията в държавата и обществото, като взема инициатива за създаване на обществно настроение за борба против това зло, ще се бори против паразитизма на чужди елементи, които отнемат от гърлото на българина и последния му залък и се надсмиват над неговата овчедушна толерантност. 

Но най-после ще ратува и против престъпната българска сервилност и доверчивост към чужденеца – две отрицателни качества в характерна на българина, наблюдавани от най-старо време и до днес, от които много сме страдали, много беди и нещастия са ни сполетявали и пак ще ни сполетяват, ако не се опомним.

Съюзът ще достигне своите цели чрез възпитание на своите членове в духа на възвишен патриотизъм, национална гордост и гражданско съзнание. Това възпитание ще се достигне чрез беседи по всички въпроси от патриотически и стопански характер, за да се разяснят причините и следствията на всички обществени прояви, които днес се наблюдават в нашия живот. С една дума, съюзът „Българска родна защита“ ще бъде наистина школа за патриотическото и гражданско възпитание на своите членове.

Съюзът, при всичко че съществува от година насам, днес брои в своите редове няколко хиляди членове. Неговата сила е в духа на дисциплината на неговите членове, готови всеки момент да се жертват за благото на своята родина.

Съюзът апелира към всички добри българи да се притекат под неговото знаме и сгъстят неговите редове, за да може, когато обстоятелствата го наложат, да покаже своята мощ и достигне поставената цел: благото на Родината."

(в. Родна защита, год I, н.1, 28 март 1925 г.)


"Безспорен факт е, че досегашната система на управлението в България не отговаряше на политическото и гражданското възпитание на българският народ и почти нищо не допринесе за закрепване на държавата и засилване на властта. Тази система,практикувана цели 50 години, докара само злини и нещастия в страната и е причина за страшния хаос, който днес цари във всички посоки на нашия обществен и държавен живот. И докато съществува тази система на криворазбран демократизъм и парламентаризъм никога у нас няма да има нито силна власт, нито стабилност тъй необходими за да се тури ред, законност и справедливост в нашата хубава татковина. Коренна реформа в тази система е крайно необходима и безусловно наложителна.

Това се чувства и се иска от всеки честен българин незаразен от партизански бяс, който разяжда политическите партии и трови душата на българският народ.

Съюзът "Родна Защита", като ново движение за обнова и добруване на българина и в същото време като безпартийна организация и школа за политико-обществено възпитание и граждански добродетели, ратува за прокарване на следните реформи в управлението на страната, които могат да създадат условия за силна власт, която е крайно необходима за правилният политико-икономически развой а страната и създаване блага за целият народ без разлика на класи и съсловия.

Ние ще работим за:

1) Царя да управлява и царува, като широко и напълно прилага правата, които му дава нашата конституция. Да назначава министрите и без да са народни представители и да ги уволнява щом интереса на страната това диктува.
 
2) Да се измени закона за изборната система, като се въведе строг ценз за народните представители: имуществен, образователен и този за компетентност-производство, труд и капитал.
 
3) Намаление числото на народните представители и ограничение дейността на Народното събрание в рамките на законодател и контрол на изпълнителната власт.
 
4) Създаване на държавен сенат по назначение и избори.
 
5) Във всички останали изборни учреждения-прокарване принципа на назначаване на компетентни и отговорни лица, а не само партизани без необходимата подготовка.
 
6) Намаляване чиновническия персонал до необходимия минимум и премахване на всички излишни институти, като в същото време се изкорени вредния за правилното управление на страната бюрократизъм.
 
7) Усилване на санкциите в наказателния закон-налагане на много по-тежки наказания за всички престъпления, които рушат държавните устои и чистите нрави на българските граждани.
 
8) Разтурване на всички съсловни и класови политически организации.
 
9) Разтурване на всички религиозни секти, които рушат основите на хубавата Праотечествена Православна вяра. Точно прилагане на член 83 от Конституцията.
 
10) Коренни реформи в училищната система, като сериозно се застъпят в по-широки мащаби патриотическото, гражданското, религиозното и физическото възпитание. В същото време да се застъпи повече професионалното образование.
 
11) Строга икономия на държавният бюджет.
 
12) Стопанско и икономическо издигане на българина.
 
13) Създаване на по-ефикасни закони за закрила на българското производство, българския труд и търговия и на всичко българско.
 
14) Създаване на закон, който да тури в пълно съгласуване труда и капитала за достигане на максимум блага за нацията.
 
15) Ограничение, по законодателен ред, нахлуването на чужденци в страната, за да не отнемат прехраната на българина и строго прилагане на тия мероприятия.
 
16) Възпитание на народа в родолюбие, национално съзнание и граждански добродетели, като се приучи българският гражданин да жертва частните интереси пред обществено-държавните за благото и благоденствието на целия народ."

(Вестник "Родна Защита",брой 135-08.01.1928 г.)


Линията на "Родна Защита" е:

"Против евреите, масоните, социалистите, комунистите и болшевиките,
против чужденците и турците,
против сектите и Дънов,
против убийците и Протогеров,

за България и българското,
за Царя, Православието и българската църква,
за славянството,
за Мусолини и фашизма."

(Вестник "Родна Защита" брой 114,1927 г.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар